Помните ли английския сериал Ало, ало“? Това е комедия, излъчвана по BBC през

...
Помните ли английския сериал Ало, ало“? Това е комедия, излъчвана по BBC през
Коментари Харесай

Актьорът, който играе Рене Артоа в хитовия сериал Ало, ало, е правил интервю с легендите от Бийтълс

Помните ли британския сериал  " Ало, ало “? Това е комедия, предавана по BBC през 80-те и началото на 90-те години на XX век. Автори на сериала са Дейвид Крофт и Джеръми Лойд, които заимстват концепцията от известния английски сериал " Тайната войска “, предаван 5 години по-рано. Sofia24.bg ще ви опише за сериала и за артиста Гордън Кей, който влиза в ролята на основния воин Рене Франсоа Артоа. Основният персонаж е притежател на " Кафене при Рене " и към него героите са не по-малко запаметяващи се и колоритни.

След стартирането си сериалът реализира огромен триумф и от BBC вземат решение да му усилят бюджета и да продължат излъчването му. Така се стига до снимането на 9 сезона, с общо 86 серии. Пилотният епизод е излъчен на 30 декември 1982 г., първи епизод е излъчен на 14 септември 1984 г., а последният епизод на 14 декември 1992 г. На 17 август 1994 г., по случай 10 години от първия епизод на сериала, е пуснат в ефир " Най-доброто от " Ало, ало! “, който съдържа определени моменти от сериала. През 2007 година, по случай 25-годишнината от основаването на сериала, е направен документален филм включващ нови подиуми, снимани онлайн пред аудитория. Филмът се споделя " Завръщането на Ало, ало! “.

Действието се развива по времето на Втората международна война, в дребното френско градче Нувион и ни споделя историята на Рене Артоа. Германците са окупирали градчето, взимайки със себе си всевъзможни полезности, сред които и картината " Грешната Мадона “ (онези, които са гледали сериала, я знаят като " Грешната Мадона с огромните бомби “) от Ван Кломп, в началото иззета от полковник Фон Щрьом и неговия помощник-капитан Ханс Гееринг. Комендантът на градчето декор Щрьом взема решение да я резервира за себе си, с цел да я продаде след края на войната. Хитлер също желае картината " Грешната Мадона “ с цел да я подари за рождения ден на Ева Браун и изпраща хер Ото Флик от Гестапо в града, с цел да я откри, само че хер Флик я търси, с цел да я резервира за себе си. Той е племенник на Хайнрих Химлер.

В същото време Рене е заставен да работи за Съпротивата. Главният лидер на Съпротивата, Мишел Дюбоа (кодово име – Синегушка), изяснява на Рене, че би трябвало да крие в дома си двама британски летци – офицери Феърфакс и Карстиърс. Полковник Фон Щрьом и капитан Ханс Геринг, в опита си да се скрият от Гестапо, както и да скрият картината и един скъп часовник с кукувичка, виждат английските летци. Рене ги убеждава да не го издават, в подмяна на което той ще откри копие на картината, с цел да могат те да продадат картината след войната.

Рене е заставен да бъде добър с германците, с цел да не го гръмнат, също по този начин би трябвало да бъде добър и със Съпротивата, другояче те ще го гръмнат, тъй като е добър с германците. Трябва да бъде добър и с жена си Едит, тъй като, в случай че тя разбере, че има връзка със сервитьорката от ресторанта Ивет, ще го простреля. А в случай че Ивет разбере, че Рене има връзка и с другата си сервитьорка Мария, тя ще го простреля. Така приключенията на Рене стартират.

Действията на епизодите се развиват към криенето на картините и реализирането на безумните проекти на Мишел за бягството на английските летци. Сериалът е доста прелестен за гледане, с помощта на английския комизъм и самоиронията на тематика война. Абсурдните обстановки, които се случват с Рене, жена му – мадам Едит, Мишел, британските летци и германците могат да разсмеят до сълзи всеки фен. Това шоу също съумя да " роди " на българска почва един куп лафове, които повтаряме и до през днешния ден, като измежду тях са " Амма че си глупава, жено! " и " Добрютро! ".

Актьорът Гордън Кей е роден на 7 април 1941 година в Хъдърсфийлд, Англия, в семейство на служащ. Майка му го ражда, когато е на 42 години. Той е единственото дете в фамилията. Гордън Кей грае ръгби в тима на Молдгрийн ARLFC. След учебно заведение работи на три места, а точно в Хъдърсфийлдското радио. Любопитен факт е, че той прави изявление с групата " Бийтълс " през 1965 година.

Той също по този начин работи в текстилна фабрика и във винена фабрика. Работил е и във фабриката за трактори в Западен Йоркшър. Първата му роля е в известния сериал от 1969 година " Коронейшън стрийт “. През 1982 г. Дейвид Крофт го кани да изиграе ролята на Рене Артоа в известната комедийна поредност " Ало, ало! “. Кей приема и се появява във всичките 84-епизода (1982 – 1992) на сериала.

През 2007 година се е включва в турнето на " Ало, ало! “, само че по-късно взема решение, че е време за дейна отмора и отхвърля обществени изяви. в момента Кей е пенсионер и се старае да води спокоен метод на живот. През 1989 година написва книга за хитовата си роля в " Ало, ало “, която озаглавява " Рене и аз: Нещо като автобиография “. В нея той дава на читателя мемоари от своите прекарвания през младежките си години на срамежлив гей с наднормено тегло.

На 25 януари 1990 година скеле пада върху главата на артиста и го ранява тежко. 10 седмици Гордън Кей е в кома, от която излиза и се възвръща сполучливо. Макар да не може да си спомни детайлностите по случката, той до края на живота си има белег на челото, който му припомня за нея. На 23 януари 2017 година на 75 години Кей умира в дом за възрастни хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР